Waterschap Noorderzijlvest

logo-nzijl

Hoe kunnen we blauwalg beter voorspellen en mogelijk ook bestrijden? Daar doen we als waterschap onderzoek naar. In 2015 en 2016

We brengen algen in kaart met de Ecowatch sensor

We gaan algen in het Paterwoldsemeer in kaart brengen met Ecowatch. Dit is een nieuwe algensensor ontwikkeld met ruimtevaarttechnologie. De sensor is een soort fototoestel dat op een paal in het water staat. De sensor registreert continu de kleur van het water en hoe helder het water is. Daaruit kunnen we aflezen waar algen ontstaan en hoe de algen zich bewegen in het meer.

Wat zijn de voordelen van de proef?

De Ecowatch sensor laat ons snel zien waar in het meer algen zijn en hoe ze zich verplaatsen of verspreiden. Daarmee kunnen we blauwalg beter voorspellen en mogelijk ook bestrijden. Dat levert veel voordelen op:

  • Zwemlocaties hoeven minder vaak dicht als gevolg van blauwalgen. Met de sensor zien we het eerder als blauwalg verdwijnt bij zwemlocaties. We hoeven het onderzoek van het water door een laboratorium niet af te wachten.
  • We kunnen beheerders van zwemplassen beter adviseren over maatregelen om blauwalg te voorkomen en mogelijk te bestrijden.
  • We kunnen gebieden beter inrichten om blauwalg te voorkomen.
  • De sensor kan laboratoriumonderzoek naar de kwaliteit van het water voor een deel vervangen. Dat scheelt tijd en geld.

Waarom doen we de proef in het Paterwoldsemeer?

Het Paterswoldsemeer heeft in de zomer vaak last van algengroei, zoals de blauwalg. Veel zwemmers, watersporters, bewoners en anderen die van het meer willen genieten hebben daar last van. Bijvoorbeeld bij een negatief zwemadvies of een zwemverbod vanwege blauwalg.

Wat gebeurt er na de proef?

Als de proef goed verloopt, blijven we de algensensor gebruiken in het Paterswoldsemeer. Ook kunnen we de sensor gaan gebruiken bij andere plassen en meren waar vaak overlast is van algen.