Eerste continue algensensor in het Paterswoldsemeer

DSC_0037

De algensensor wordt geplaatst op een paal ín het water en registreert continu de lichtreflectie van het water. Uit de lichtreflectie kan nauwkeurig de concentratie chlorofyl-a (als maat voor de hoeveelheid algen) en fycocyanine (als maat voor de hoeveelheid blauwalg) worden bepaald. Daarnaast meet de sensor de helderheid van het water. De sensor is ontwikkeld uit de ruimtevaarttechnologie, waarbij satellietbeelden worden gebruikt om allerhande informatie van het aardoppervlak vast te leggen.

Waterschap Noorderzijlvest investeert in nieuwe unieke technologie om sneller en efficiënter te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Het leidt tot snellere besluitvorming en minder overlast.

De bedrijven BlueLeg Monitor uit Sneek en Water Insight uit Wageningen hebben de technologie ontwikkeld en stellen vast dat er wereldwijd veel interesse voor bestaat. Als de ontwikkelfase op het Paterswoldsemeer doorlopen is, wordt de serieproductie van de sensor opgezet.

Incas3 uit Assen is als onderzoeksinstituut verantwoordelijk voor de samenbouw en het testen van het prototype, en brengt ervaring in met betrekking tot de inzet van remote veldinstrumenten.

Partijen hebben met succes een beroep gedaan op het subsidieprogramma Fryslan Fernijt IV.

De ECOWATCH zal gedurende twee seizoenen worden ingezet en getest. De resultaten worden getoetst en gebruikt om het prototype te vervolmaken. Vervolgens kan op meer lokaties gebruik gemaakt worden van deze unieke sensor. Het stelt het waterschap in staat de kwaliteit van het water nauwgezet te volgen en te voorspellen waar (blauw)algbloei gaat optreden. Op die manier kunnen maatregelen effectiever worden genomen en draagt het waterschap bij aan een gezonde, toekomstbestendige leefomgeving.

Ecowatch

Het project wordt medegefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, het Samenwerkingsverband Noord Nederland en de provincie Fryslân.

Nadere informatie: Hans Wouters, + 31 650- 74 85 73 of h.wouters@bluelegmonitor.com

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *